Cool hjälm ska avskräcka från cykling

VTI, Trafikverket, Ericsson, hjälmtillverkaren POC och Veoneer driver ett nytt projekt för smarta cykelhjälmar som ska göra det mer ”attraktivt” och ”coolt” att använda hjälm.

Med blinkande lampor, smartphonekoppling, 5G och gadgets ska hjälmens coolhetsfaktor öka. Och säkerheten. Enligt VTI ska detta minska olyckorna, och effekten kommer troligtvis och i linje med våra förhoppningar genom att hjälmen avskräcker från fortsatt cykling.

Smart cykelhjälm
Smart cykelhjälm

I rapporten som tagits fram har parterna spånat om möjliga häftiga lösningar för vad som kan vara möjligt att göra med modern teknik. Och det är ju en hel del. Vem vill till exempel vara utan en smart hjälm om det är det enda som gör att en självkörande bil undviker att dundra in i dig där du hankar dig fram i vägrenen?

Hjälmen ska ha en funktion för ”grön våg” vid trafikljus, men det handlar inte om att trafikljusen ska styras dynamiskt efter flödet av cyklister, utan att cyklisterna ska upplysas om att de kommer missa grönljuset och ska ändra sin hastighet. Det blir mycket billigare, enligt rapporten.

Men för det mesta ska hjälmen varna cyklisten. För exempelvis ”en hazardbilist som kommer upp bakifrån”. Vad cyklisten ska göra med den informationen är sedan upp till den. Men vi tänker oss en fortsättning på projektet med koppling till ”smarta bromsar” och ”smart styre” som tvingar ner cyklisten i diket eller stannar så fort en bil kommer i närheten.

Från rapporten Kommunicerande cykelhjälm

Detta är alltså funktionerna som ska göra det mer ”attraktivt” och ”coolt” att använda hjälm:

  • Dålig cykelväg: Varna
  • Mötande cyklist: Varna
  • Bil kommer: Varna
  • Rödljus framöver: Varna

Grattis till ert nya infotainmentsystem, cyklister!

Nästa gång vet ni att ni bör ta en betydligt säkrare SUV istället.