Dekalen som räddar liv!

Varje år skadas tusentals allvarligt i trafiken i Sverige. Nu drar vi, tillsammans med Motormännen och Sveriges MotorCyklister igång kampanjen #Think.

Genom att dela ut fyra miljoner klisterdekaler, tryckta med trafikförordningen, hoppas vi att kunna minska antalet olyckor i trafiken. Dekalen är tänkt att sättas upp på insidan av vindrutan så att bilister kan påminnas om att ta hänsyn till trafikreglerna.

dekal vindruta

– Helst hade vi velat ha ett litet klistermärke i backspegeln, men det fick tyvärr inte plats, säger CAR Sveriges trafiksäkerhetsansvarige Jan Guillou. Dekalen är tänkt att vara en liten påminnelse om att det finns regler i trafiken, som en liten aha-upplevelse man kan råka få syn på när man sitter och kör.

Detta är en viktig fråga för CAR Sverige, eftersom plåtskador från exempelvis påkörda cyklister orsakar många dyra reparationer varje år. Genom att försöka få fler förare att påminnas om trafikreglerna är förhoppningen att antalet olyckor ska minska.

– Jag brukar själv glömma bort detta. Samtidigt är det viktigt att påpeka att cyklister, fotgängare och andra bör vara medvetna om att det är mycket text att läsa, och att det för många bilförare kan vara svårt att komma ihåg alltihop.

dekal trafikförordningen

Därför är uppmaningen fortsatt till cyklister, gångdårar och övriga: Håll i hatten och huka er, för här kommer vi!