Rubba inte mina cirklar!

Redan Arkimedes var överens med Stockholms Handelskammare: En cirkel är den perfekta formen, och mot den biter egentligen inga argument.

Visst kan man ställa frågor som: ”Varför behöver vi en till stadsmotorväg?” ”Skulle inte Förbifart Stockholm lösa exakt de problem som Östlig förbindelse nu sägs lösa?”, men det är lönlöst, eftersom matematiken redan svarar oss: En komplett, sluten ringled är det vi behöver.

Vi har tidigare visat hur ringleden som vi kallar Stockholmsmuskeln kan avlasta innerstan, (läs mer och se videon här), men nu kan även färska datorsimuleringar från tyska forskare bekräfta hur smidigt trafiken kan flyta om bara vägen är perfekt rund. Testa själv här: www.traffic-simulation.de!

ringledsimulering

Även vetenskapliga simuleringar från Japan stöder teorin om ringledens perfektion. Ett team av forskare gav förarna i uppdrag att köra i jämn takt runt i en fin cirkel. Obs man behöver inte kolla längre än 12 sekunder för att förstå hur smidigt trafiken kommer flyta!

Cirkeln, ringen,  är en perfekt form som återfinns i både naturen och i trafiken. Hjulen på bilen snurrar runt runt runt. Och det är meningslöst att försöka stoppa det!

Vi människor har alltid strävat efter att röra oss i cirklar. Vi dansar runt midsommarstänger och julgranar. Vi åker runt jorden när vi ska ta en drömsemester. Och med Stockholmsmuskeln kommer vi få en biltrafikökning i Stockholm som motsvarar 17 varv runt jorden vid ekvatorn, varje dygn!

vitruvian-volvocirkulationsplats

Naturligt uppkomna cirkelmönster

Trafikverket, Stockholms Handelskammare, hos våra branschkollegor och diverse politiska partier jobbas det nu hårt för att Förbifarten ska kännas färdigdiskuterad och Östlig förbindelse ska bli Den Nya Motorvägen Som Ska Lösa Stockholms Problem. Och vi är naturligtvis med på det! Att lösa trafikproblem med fler motorvägar är modernt, smart, innovativt och lite sexigt.

Östlig förbindelse Trafikverket

Nutidens Arkimedesar. Det pigga gänget på Trafikverket som leder arbetet med Östlig Förbindelse.

Men vi tycker att också Stockholmsmuskeln börjar bli färdigdiskuterad och att det är hög tid att börja sälja in nästa motorväg som ska lösa problemen som Förbifarten och Stockholmsmuskeln kommer orsaka. Troligtvis är den mest lämpade lösningen en perfekt sfär runt Stockholm. Den skulle knyta ihop förorter i periferin, avlasta innerstan (om inga avfarter byggs), samt skapa nya möjligheter för bostäder. Bygg Ellipsoidisk Förbindelse nu!

motorvägssfär


Stockholmsmuskeln är ett koncept från branschorganisationen CAR Sverige i samarbete med Stockholms Handelskammarbrunn

Följ oss på twitter.com/SthlmMuskeln