En grön droppe i havet gör väl ingen fisk förnär

Timbuktu gör reklam för BMW iX med fokus på återvunna fiskenät i golvmattorna. Det är ca 1% uttjänta nät från fiskodlingar i nylonfibrerna (Econyl) som används. De blir en del av golvmattor som är en del av bilen som inte kan köpas. Det kan väl inte kallas greenwashing om det är en så liten grön droppe i havet?

Uppdatering 2022-06-15. Tyvärr fälldes BMW av Reklamombudsmannen för denna reklam, se tillägg i slutet.

ETC uppmärksammar reklamkampanjen och att bilen som marknadsförs heller inte går att få tag på. Den kostar över en miljon och kanske kan den levereras tidigast andra kvartalet 2023 om man beställer idag. BMW fortsätter även använda argumentet ”Världens bästa bilmärke för klimatet”, som de blivit fällda för i Sverige, i reklam i Finland.

”Timbuktu är en av flera kändisar som just nu marknadsför BMW:s lyxiga elbil iX i en stor svensk reklamkampanj. Men bilmodellen går i dagsläget inte att få tag på. Samtidigt fortsätter BMW att göra reklam för fordonet utomlands med samma hållbarhetspåståenden som företaget redan fällts för i Sverige.”
https://www.etc.se/klimat-miljo/saagar-bmw-kaendisfrontade-kampanjen-aer-greenwashing

”Alla vill till bilförsäljningen och få lite lön
Man får blunda för forskningen och kalla den grön” 🎶

Timbuktu

Hur är det med fiskenäten då? Det är stort fokus i marknadsföringen på näten som återvinns ”istället för att ligga kvar i havet”. Men de skulle aldrig ha legat kvar i havet, då de uteslutande består av uttjänta nät från fiskodlingar. Det handlar alltså inte om övergivna spöknät som man kan lockas att tro, även om tillverkaren Aquafil startat en egen miljöorganisation ”Healthy Seas” för att kunna blanda i sådana nät på homeopatisk nivå för att förstärka miljökänslan.

Och slutligen handlar det om ca 1% i den färdiga nylonen Econyl som består av material från fiskeutrustning. Resten av den återvunna nylonen kommer från mattindustrin.
Källa: Recycling of Abandoned, Lost and Discarded Fishing Gear (ALDFG) and End-of-Life Fishing Gear (EOL): Sub-studies on logistics requirements and economic viability, Bertling & Nühlen (Fraunhofer UMSICHT, 2019)

Men BMW skriver om Timbuktu och näten: ”Hans engagemang har bland annat handlat om exploatering av haven och mängden plastavfall som hamnar där. Därför är han en stor anhängare av cirkularitet, där material återvinns och får nytt liv istället för att bli skräp. BMWs tolkning av detta betyder bland annat att en del av materialet till nya BMW iX är tillverkat av fiskenät som återvunnits och blivit golvmattor istället för att ligga kvar i havet.”

Så ett uppdaterat citat blir:

Helt otroligt att (delar av) gamla fiskenät (och mest annat) kan återvinnas och bli en (liiiiiiiiiiten) del av golvmattorna i bilen ”istället för att ligga kvar i havet” (där de förvisso ändå inte skulle ha legat)!

Uppdaterat citat, Timbuktu

Det kan väl inte kallas greenwashing om det handlar om en så liten, utspädd, grön droppe i havet?

Vi behöver inte fokusera på att 60% av alla mikroplaster i havet kommer från bildäcksslitage och att bara två av Sveriges 10 mest sålda bilmärken var med i undersökningen BMW har till grund för påståendet att dom ”vann” i Dow Jones hållbarhetsindex. Istället kan vi glädjas åt hur många som tar bussen till BMWs bilfabriker och hur mycket skillnad det är jämfört med om dom alla tagit varsin bil!

BMW:s inlaga till Reklamombudsmannen när de granskades för sina klimatpåståenden.

Vi tänker också på hur mycket hur mycket plast BMW hindrat att hamna i havet genom att inte de inte köpt upp tonvis med plastavfall och hällt ut i havet. Det är ju en enorm skada för havet som undvikits, enbart pga BMW.

BMW – Botar Min Weltschmerz!


Uppdatering: BMW fälldes av Reklamombudsmannen

Tyvärr har BMW (igen) fällts för vilseledande miljöpåståenden av Reklamombudsmannen. Tydligen fick man inte antyda att det var fiskenät i golvmattorna. BMW:n är visst alltid grönare på andra sidan skyltfönstret!

BMW menade i sitt försvar att man inte alluderade på några spöknät i reklamen (det var inga i mattorna), och det köpte RO. Trots citatet på kampanjhemsidan ”tillverkat av fiskenät som återvunnits och blivit golvmattor istället för att ligga kvar i havet”

Vi undrar vad Timbuktu tycker om saken. Visst är helt otroligt att man inte får låtsas ha gamla fiskenät i golvmattorna för att förstärka sin gröna image!? Hoppas the botten is nådd! För den här planeten är på väg att få sina fiskar varma.