Fira bilens dag!

Sedan urminnes tider har vi organisationer i bilbranschen högtidlighållit bilens dag. I år vill vi särskilt uppmärksamma behovet av fler vägar i Stockholm. Därför uppmanar vi alla som tvingas åka kollektivt, cykla eller gå att istället ta bilen den 28 oktober!

Senaste åren har präglats av allt för mycket prat om satsningar på kollektivtrafik, cykelbanor och gångvägar. Samtidigt ser bilförsäljningen i Sverige ut att slå nya rekord 2015. Prognosen lutar åt det bästa året någonsin för personbilar.

I Stockholm är det redan idag trångt på bilvägarna i morgonrusningen. Kollektivtrafiken och cykelbanan är full av potentiella bilister som tvingats välja andra färdmedel. Men politikerna verkar tro att de sitter där frivilligt. Därför ser vi till att alla som brukar åka med kollektivtrafiken denna dag istället tar bilen. Då kommer förhoppningsvis politikerna inse att det behöver byggas fler motorvägar.

Ta bilen på bilens dag!

Kolla på filmen som förklarar varför det behövs fler motorvägar:

Se filmen i HD på Vimeo.

I varje bil sitter det i genomsnitt 1,2 personer. Om alla som sitter på ett enda tunnelbanetåg tog bilen skulle vi få en 4 km lång bilkö. Det motsvarar hela Essingeleden mellan Kungsholmen och Södra länken. Och om alla som tar tunnelbanan mellan Slussen och Gamla stan i morgonrusningen istället tog bilen så fick vi en bilkö som sträckte sig 20 mil. Det motsvarar hela vägen till Linköping.

essingeleden 4 km
Ett tunnelbanetåg motsvarar en bilkö längs hela Essingeleden

Även om alla resurser till andra trafiksatsningar bundits upp i projektet Förbifart Stockholm vill vi inte behöva oroa oss för minskade satsningar på bilismen. Denna aktion tror vi äntligen ska göra att politikerna får upp ögonen för att vi behöver fler motorvägar, fler förbifarter och fler ringleder.

I miljöpartiets Stockholm är det dessutom många som knappt har sett en bil. Aktionen syftar därför också till för att öka synligheten. Tuta gärna lite medan du kryper fram på vägarna. Budskapet är enkelt: vi är här, vi sitter i våra bilar – och vi kommer inte försvinna!


Bilens dag firas den 28 oktober – 5 november av branschorganisationen CAR Sverige